nu mint

Nu vreau și nu pot să mint. Să falsific realități sau să pozez în ceva ce nu sunt, ori să-mi atribui fals locuri, lucruri sau situații. Iar dacă asta o să mă “coste” oportunități, experiențe sau chiar oameni, then so be it!

Luiza Drian
ianuarie 16, 2024
3 min read
nu mint

1 an 9 luni 21 zile de la ultimul articol scris aici. 

Mult timp am crezut că avea să fie ultimul dintre toate, că puterea mea de a scrie a plecat și că lucrurile aveau să rămână așa pentru totdeauna. 

De atunci au fost perioade lungi de timp în care viața m-a ținut în meciuri atât de strânse încât orice aș fi scris în afară de “I am lost” ar fi fost o trădarea a mea față de mine. Iar despre cum m-am pierdut și în câte feluri și locuri a trebuit să mă caut ca să mă pun la loc, n-am simțit că știu sau pot să vorbesc. 

De la o vreme, însă, începe timid să intre lumina. Nu am atins vreun echilibru absolut, dar pare că găsesc mai ușor răspunsuri și sens și reușesc să-mi adun altfel puterile. În toată tăcerea, au fost mereu planuri, gânduri și proiecte, iar câteva dintre ele încep acum să capete formă și chiar conținut concret. 

Procesul nu-i gata și poate că nici n-o să fie vreodată, însă ce am realizat după reprizele în care mă așteptam pur și simplu să mor e că ele, de fapt, mă curățau cumva. În urma lor am rămas cu ceea ce eu cred că sunt niște începuturi, puncte de plecare pe care am decis să le urmăresc și să descopăr unde duc. 

Chiar zilele trecute ceva a venit buluc peste mine și m-a destabilizat. Într-o discuție cu Loredana*, prietena mea, mă zvârcoleam sub ceea ce credeam că era nedreptatea faptului că altcineva terfelește astăzi niște contexte de viață față de care eu am considerat potrivit să păstrez o distanță respectuoasă și să aștept cu sfială până aveau să se deschidă singure. Cum nu mi s-au deschis niciodată, teoria mea era acum că, de fapt, aș fi putut avea mai mult din ce-mi doream dacă forțam nota în loc să fi fost fraieră și pioasă. 

Loredana* a zâmbit și cred că naturalețea cu care a zis “Luiza, dar ăsta e ceva-ul tău, n-ai fi tu dacă nu ai ține atât de mult la a face într-un fel curat ceea ce faci.” m-a determinat să mă opresc și să mă uit la situație dintr-un alt loc. 

Avea dreptate. Nu vreau și nu pot să mint. Să falsific realități sau să pozez în ceva ce nu sunt, ori să-mi atribui fals lucruri, locuri sau situații. Iar dacă asta o să mă “coste” oportunități, experiențe sau poate chiar oameni, so be it! 

Eu nu mint.

Nu mint bărbați pentru că 

Simt cum se-ncing înăuntru și ard

Firele care-mi țin la un loc

Sufletul schilodit de minciunile lor.

Nu mint copii pentru că

Îmi amintesc și astăzi covrigul

Din care apucasem să mușc 

Când lacrimile au țâșnit pe covor. 

Nu mint prieteni pentru că

Se face frig și întuneric în mine 

Și nodul din gât stă să plângă și acum

Durerea surdă a trădărilor lor. 

Și nu mă mai mint nici pe mine

Ca-i bine când nu-i. Sau ușor. 

Respir, caut puterea în mine și-mi dau voie apoi

Să cad când mi-e greu, să plâng când mi-e dor. 

*Loredana este în lista mea foarte scurtă de psihoterapeuți excepțional de bine pregătiți, dau cu drag și mare încredere contactul ei oricui vrea să lucreze online sau în Bârlad.

Luiza Drian
Luiza Drian

Start the conversation

Avatar
Avatar

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Psiholog. Femeie. Mamă

Articole similare

T Read More

Blogmartie 15, 2021

Treizeci

Azi împlinesc 30 de ani. Sărbătoresc, așa că m-am epilat ieri, in viteza, pe piciorul drept. De stângul n-a mai fost timp și nici baterie în […]

K Read More
kilogramele

Blogmartie 22, 2021

Kilogramele

La 5-6 ani arătam ca un băiețel – mică, slabă, tunsă scurt. Taman când mama s-a îndurat să nu mă mai tundă „depeche” și să […]

C Read More

Blogaprilie 18, 2021

Cosmin

Astăzi, la 14 ani și o zi de când nu-l mai pot auzi râzând, nu-l mai pot suna și nu mai pot vorbi cu el, […]

S Read More
Photo by Marcos Paulo Prado on Unsplash

Blogaprilie 29, 2021

Scriitoare

Bâjbâie, ca in fiecare dimineața, după telefon. Are ochii lipiți. Nenorocita aia de alergie la lacrimi n-a iertat-o nici de data asta. Auzi, alergie la […]