despre nevoi

„Prietena mea, te iubesc, știu ca și tu pe mine și știu și că mi-o spui cu drag, dar eu acum am nevoie să pot alege să primesc numai încurajare.”

Luiza Drian
ianuarie 31, 2022
2 min read
despre nevoi

„Prietena mea, te iubesc, știu ca și tu pe mine și știu și că mi-o spui cu drag, dar eu acum am nevoie să pot alege să primesc numai încurajare.
Sunt ca un copil care învață să meargă, am nevoie de sprijin și de laude, chiar dacă, în realitate, merg ca un om beat.
În punctul ăsta, important e să merg, nu să excelez la echilibru.”

I-am scris asta, adineaori, prietenei mele, care încerca să mă ajute cu un sfat bine intenționat, într-un moment în care eu simțeam că tot ce pot duce e o încurajare.

Am discutat apoi despre asta și despre cum e pentru fiecare dintre noi. Despre faptul că e important pentru mine să primesc feedback doar când simt că pot să îl și duc și despre măsura în care ar putea fi frustrant pentru ea să îl cenzureze atunci când nu pot. Am încheiat concluzionând despre cât suntem amândouă de minunate, am cerut voie să scriu despre asta și mi s-a aprobat cu condiția să menționez aici că ea e deșteaptă, foarte frumoasă și amuzantă. Ceea ce fac chiar acum și totodată confirm. 🙂

În contextul relației noastre, simt că discuția de azi a fost un câștig, pentru că pot vedea măcar trei scenarii alternative foarte păguboase: m-aș fi putut supăra eu, s-ar fi putut supăra ea, ne-am fi putut supăra amândouă.
Am ales – yeey și bravo nouă! – să discutăm blând și cald, iar asta ne-a adus mai aproape.

Pentru mine a fost – și o spun fără să simt că fac abuz de cuvinte – înălțător. Mai întâi, pentru că mi-am văzut nevoile clar și am vorbit pentru și despre ele. Apoi, pentru că am reușit să o fac fără năduf, reproș ori vreo urmă de victimizare, iar în final și cel mai cu seamă, pentru că realizez cât sunt de norocoasă să am relații în care să pot face asta.

Cineva mai deștept decât mine a zis că în relațiile autentice rănile pot apărea, dar nu se infectează. Împrumut și vă doresc exact la fel și vouă!

Luiza Drian
Luiza Drian

Conversations 2 comments

Avatar
Avatar

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Avatar
Ana-Maria B.says:

Sunteți doua norocoase! 🙂 Asa blând ce ai scris.. Dar ce facem în cazul una dintre părți nu își recunoaște nevoile?

Reply
Avatar

Nu sunt sigură că am înțeles întrebarea (nu le recunoaște în sensul că nu le conștientizează sau le conștientizează, însă nu și le asumă), însă răspunsul meu e în mare parte același în oricare dintre variante: ce face sau spune celălalt e despre el, eu aș fi atentă la ce trezește asta în mine și aș încerca să comunic celuilalt – cu blândețe, că tot spuneai tu de ea – despre asta.

Reply
Link copied to your clipboard

Psiholog. Femeie. Mamă

Articole similare

T Read More

Blogmartie 15, 2021

Treizeci

Azi împlinesc 30 de ani. Sărbătoresc, așa că m-am epilat ieri, in viteza, pe piciorul drept. De stângul n-a mai fost timp și nici baterie în […]

K Read More
kilogramele

Blogmartie 22, 2021

Kilogramele

La 5-6 ani arătam ca un băiețel – mică, slabă, tunsă scurt. Taman când mama s-a îndurat să nu mă mai tundă „depeche” și să […]

C Read More

Blogaprilie 18, 2021

Cosmin

Astăzi, la 14 ani și o zi de când nu-l mai pot auzi râzând, nu-l mai pot suna și nu mai pot vorbi cu el, […]

S Read More
Photo by Marcos Paulo Prado on Unsplash

Blogaprilie 29, 2021

Scriitoare

Bâjbâie, ca in fiecare dimineața, după telefon. Are ochii lipiți. Nenorocita aia de alergie la lacrimi n-a iertat-o nici de data asta. Auzi, alergie la […]